Hypnose

De definitie van hypnose

Er worden meerdere definities voor hypnose gebruikt. 1 hiervan is: “hypnose is het omzeilen van de kritische factor van de bewuste geest en het tot stand brengen van acceptabel selectief denken.” .

Voor veel mensen zal deze definitie van hypnose nietszeggend zijn en waarschijnlijk roept het nog meer vragen op zoals: wat is de kritische factor en wat bedoel je met ‘bewuste geest’? Om het kort samen te vatten: Door de veranderende staat van bewustzijn tijdens hypnose kunnen suggesties (of therapeutische instructies) opgenomen worden in het onderbewustzijn.

Tijdens hypnose ontspant je lichaam en worden je gedachten meer gefocust. Net als andere ontspanningstechnieken verlaagt hypnose de bloeddruk en hartslag en verandert het bepaalde soorten hersengolfactiviteit. In deze ontspannen toestand zul je je fysiek op je gemak voelen, maar mentaal volledig wakker, en kun je zeer goed reageren op suggesties. Je bewuste geest wordt minder alert en je onderbewustzijn wordt meer gefocust. Als je goed in hypnose bent zal de hypnotherapeut door middel van positieve suggesties oude overtuigingen en gewoonten/patronen vervangen door nieuwe.

Waarvoor kan hypnotherapie ingezet worden?

Hypnotherapie (hypnose) kan worden ingezet voor emotionele-, psychische- en fysieke klachten en problemen. Veel mensen hebben met hypnotherapie hele goede resultaten bij stoppen met roken, angsten, Stress en bij afvallen (eventueel door toepassen van de virtuele maagband) , er zijn nog veel meer toepassingen waarbij hypnotherapie een bewezen resultaat biedt.

Hypnose wordt ook veelvuldig gebruikt om prestaties te verbeteren in de sport. Maar ook maakt een groeiend aantal vrouwen gebruik van pijnloos bevallen. Medische hypnotherapie wordt steeds meer toegepast in de reguliere medische zorg, er wordt de laatste jaren steeds meer onderzoek gedaan naar wat hypnotherapie kan betekenen bij onverklaarbare fysieke problemen (SOLK klachten).

Hypnotherapie wordt zowel alternatief als ook complementair toegepast. Hypnotherapie kent geen nadelige gevolgen en staat bekend om kortdurende interventies, in vergelijk met cognitieve therapieën, is er een grote doelgroep die baat kan kan hebben bij enkele behandelingen.

Voor wie is hypnotherapie geschikt?

De toepassing is door de bewezen effecten van hypnotherapie, geschikt voor heel veel mensen. Of het ook een geschikte behandelmethode is voor jou hangt af van meerdere factoren. Het is belangrijk dat je als cliënt vertrouwen hebt in de hypnotherapeut en in de behandelwijze. Om succes te behalen is een goede motivatie een belangrijke factor!

Misschien denk jij wel dat je niet in hypnose kan, dat is een misverstand. Iedereen kan in hypnose, Sommige mensen bereiken echter sneller de staat die nodig is voor verandering. Er is maar 10% die moeite heeft om deze staat te bereiken, ongeveer 10% van de westerse bevolking gaat heel snel in de hypnotische staat en 80% bereikt deze staat na een korte inleiding. Bijzondere eigenschappen zijn dus niet nodig

De oorzaak dat sommige mensen niet snel genoeg de hypnotische staat bereiken komt door vooroordelen over hypnose. Ze zijn soms bang om de controle te verliezen of dat ze zelfs niet meer uit hypnose komen. Deze vooroordelen berusten echter op fabels en zijn ons ingegeven door shows, films en literatuur. Iedereen die al eens bij een hypnotherapeut een goede sessie heeft ondergaan zal het eens zijn dat hypnose een geweldige en ontspannen staat van zijn is. Denk ook dat het belangrijk is om te weten dat je zelf altijd de controle behoudt, dat je alles kan horen wat ik zeg en dat je geen dingen doet/zegt die je niet wilt.

Hoe verloopt een behandeling?

We beginnen met een intake zodat ik de hulpvraag duidelijk krijg. Je krijgt de mogelijkheid om je probleem of klacht zo goed mogelijk te beschrijven. Het allerbelangrijkste is om een doelstelling te bepalen. Hypnotherapie is maatwerk en door suggesties te gebruiken uit jouw wensen en doelstellingen kan ik snel en effectief het probleem aanpakken.

 

Voor behandelingen klik hier