Angst en paniek

Blijf niet langer rondlopen met een angst of een fobie.

Klachten bij angst en paniek

Angst en paniek zijn in verschillende klachten te verdelen:

Paniek en paniekaanval
Als je een paniekstoornis hebt en je hebt één of meerdere paniekaanvallen gehad, maak je je zorgen tijdens en na de aanvallen over de gevolgen ervan. Klachten die kunnen voorkomen bij een paniek aanval zijn o.a. trillen, hartkloppingen, transpireren, duizeligheid, benauwdheid, tintelend gevoel of het plotseling warm of koud krijgen. Er is constant een (onwerkelijke) ongerustheid over het opnieuw krijgen van een paniekaanval. Bij sommigen gaat dit gepaard door het vermijden van bepaalde locaties of situaties. Omdat ze angst hebben voor een nieuwe aanval. Om een aanval te voorkomen blijven ze vaak thuis en vermijden ze bijvoorbeeld reizen met het openbaar vervoer. Er kan ook sprake zijn van subtieler vermijdingsgedrag zoals uitsluitend op pad gaan met je telefoon op zak of alleen samen met je partner boodschappen doen.

Sociale angst
Als je een sociale fobie hebt dan ben je vooral in sociale situaties waarbij je je bekeken en/of veroordeeld voelt angstig. Voorbeelden daar van kunnen zijn tijdens een vergadering of op een feestje. Het kan zijn dat je in alles sociale situaties angstig bent. Sommigen krijgen een paniekaanval, anderen voelen zich alleen maar gespannen. Sommigen zijn bang om te gaan blozen, zweten, trillen of stil te vallen, maar vooral bang dat anderen dat merken. Het kan zijn dat mensen dit als een onzekerheid zien maar het verschil tussen een fobie en onzekerheid is de mate/ernst waarin ze de klachten ervaren en het kan ze heel erg beperken in het functioneren.

Gegeneraliseerde angst
Als je voortdurend angstig en bezorgd bent over alledaagse dingen dan heb je gegeneraliseerde angst. Voorbeelden hiervan kunnen zijn, je constant zorgen maken als je partner/ouder/kind later terug is dan gepland. Mensen met een angststoornis zien dan alle rampscenario’s voor zich en denken dan snel hij/zij heeft vast een ongeluk gehad waar veel mensen zouden denken; hij/zij is gewoon iets later. Heb je een gegeneraliseerde angststoornis dan ben je daarnaast ook vaak nerveus, schrikachtig en pieker je snel. Slaapproblemen, verhoogde spierspanning, constant gevoel van spanning, onrust en prikkelbaarheid komen ook vaak voor.

Hypochondrie
As je ziektevrees hebt dan noemen ze dat ook wel hypochondrie; Mensen met hypochondrie zijn bang dat ze ernstig ziek zijn en/of ze zijn er van overtuigd dat de lichamelijke waarborgingen die ze voelen een teken zijn van een ernstige aandoening. Ze controleren hun lichaam heel vaak op bultjes, vlekjes en pijntjes. Als ze een vlekje op de huid zien, denken ze dat ze huidkanker hebben, hebben ze hoofdpijn dan zijn ze bezorgd dat ze een tumor in hun hoofd hebben.

Specifieke fobie
Als je last hebt van een specifieke fobie, dan heb je aanhoudende angst voor een specifieke situatie, een dier of een bepaald voorwerp. Vliegangst, bloedfobie, liftfobie en spinnenfobie zijn hier enkele voorbeelden van. De kwaliteit van leven neemt af doordat de angst voor de fobie zo ontzettend sterk is. Je bent dan niet gewoon een beetje bang voor een hond . Maar je bent zo angstig dat je direct omkeert als je een hond ziet in de verte, je de route zo uitstippelt dat je niet langs hondenuitlaatplaatsen komt en zelfs niet door een wijk loopt met loslopende honden.

Herken jij je in bovenstaande klachten? Weet dan dat er prima oplossingen zijn in de vorm van directe hypnotherapie om van jouw angsten af te komen.

Hoewel angsten een beschermende functie kunnen hebben, zijn irreële angsten onnodig. Ik help je graag om van jouw angsten af te komen!